• Mikuláš v ZŠ
          • Mikuláš v ZŠ

          • "Milujeme Mikuláša, lebo sladké dary znáša..." ozývalo sa dnes (7. decembra 2020) v našej škole. Opäť k nám zavítal Mikuláš... a nebol sám. Sprevádzali ho anjeli a čert, ktorí mu pomohli vytvoriť príjemnú atmosféru radosti a štedrosti (darčeky pripravili rodičia z fondu ZRPŠ). Mikuláša privítali žiaci v každej triede piesňami, básničkami i sľubmi, že budú robiť len dobré skutky. Všetci sme zažili niečo vzácne. Dýchol na nás duch Vianoc, ktorý sa už odpradávna spája s adventným časom. Veríme, že si tento vzácny pocit udržíme vo svojich srdiečkach počas celých vianočných sviatkov... Ďakujeme, Mikuláš, a dovidenia zase o rok... 

        • Jesenné prázdniny a celoplošné testovanie.
          • Jesenné prázdniny a celoplošné testovanie.

          • Vážení rodičia,

            v súlade s rozhodnutím ministra školstva č. 2020/17949:1-A1810 z 23.10. 2020 sa jesenné prázdniny uskutočnia v termínoch 30. októbra a 2., 6. a 9. novembra 2020. V materskej škole bude v týchto dňoch prevádzka prerušená.

            Dňa 31.10.2020 v sobotu a 1.11.2020 v nedeľu sa uskutoční celoplošné testovanie COVID-19.

            Na základe Usmernenia MŠ VVaŠ SR k postupu škôl po celoplošnom testovaní:

            1. Zákonný zástupca dieťaťa, ktoré navštevuje materskú školu a základnú školu, predloží po celoplošnom testovaní pri prvom nástupe dieťaťa do materskej a základnej školy Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti. Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti
            2. Na žiakov prvého stupňa základnej školy, ktorí majú nad 10 rokov a nevedia sa preukázať negatívnym výsledkom RT - PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID – 19, sa nevzťahuje bod A1 ods. 13  Uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 678 z 22. októbra 2020 (teda nemôžu sa zúčastňovať prezenčnej výučby).

            Žiaci nastupujú do školy po jesenných prázdninách v utorok 3. 11. 2020. Žiak zostáva doma iba z dôvodu:

            1. pozitívneho výsledku testu dieťaťa (nad 10 rokov)
            2. začatia karantény rodiny po dobu 10 dní
            3. iné dôvody (napr. choroba dieťaťa). /Všetky aktuálnosti ohľadom koronavírusu nájdete tiež v sekcii COVID-19/

            Danú informáciu, prosíme oznámte triednym učiteľom sms alebo emailom najneskôr  do nedele 1.11.2020 do 20,00 hod.

            Všetky tieto zistenia nám pomôžu pri organizovaní bezproblémového vyučovania v škole.

             

            Ďakujeme a prajeme Vám pokojné nasledujúce dni.

             

            Mgr. Darina Jacová, riaditeľka školy

        • Obnovenie vyučovania vo všetkých triedach ZŠ
          • Obnovenie vyučovania vo všetkých triedach ZŠ

          • V pondelok 26. októbra 2020 je výchovno-vzdelávací proces v našej škole prezenčne obnovený vo všetkých triedach, vrátane ŠKD. Prezenčné vyučovanie sa netýka žiakov, ktorí sú v karanténe. V ŠKD, v záujme ochrany zdravia žiakov a vychovávateľky bude prevádzka v obmedzenom režime, o ktorom bude rodičov telefonicky informovať p. vychovávateľka. Ďakujeme za spoluprácu.

        • Otvorenie prevádzky ZŠ s MŠ - 19.10.2020 okrem žiakov 1.A triedy
          • Otvorenie prevádzky ZŠ s MŠ - 19.10.2020 okrem žiakov 1.A triedy

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ v Rožkovanoch oznamuje rodičom a zákonným zástupcom následovné:

            MŠ: Po karanténnych opatreniach v MŠ bude prevádzka v MŠ spustená dňa 19.10.2020 (pondelok). V karanténe naďalej ostávajú deti, ktoré boli v priamom kontakte s pozitívne testovanými rodičmi, a to až do chvíle, keď bude rodič negatívne testovaný.

            ZŠ: Prevádzka  v ZŠ sa spúšťa 19.10.2020 (pondelok) v obmedzenom režime. Nastupujú všetci žiaci ročníkov: 1.B, 2. ročník, 3. ročník, 4. ročník, okrem žiakov 1.A (tr. uč. Mgr. M. Kaprálová). Žiaci 1.A triedy ostávajú v karanténe a budú sa vzdelávať dištančne. V karanténe ostávajú aj žiaci iných tried, ktorých rodičia boli testovaní s pozitívnym výsledkom. Títo žiaci ostávajú v karanténe až do chvíle, keď ich rodičia budú mať negatívne testy.

        • Prerušenie vyučovania
          • Prerušenie vyučovania

          • Na základe nárastu počtu infikovaných rodičov a rodinných príslušníkov, žijúcich v jednej domácnosti so žiakmi našej školy a po odporúčaní RÚVZ v Prešove - hygiena detí, riaditeľka školy prerušuje vyučovanie z dôvodu pandemickej situácie v škole od 12.10. 2020 do testovania žiakov a rodinných príslušníkov. Naďalej sa budeme riadiť pokynmi RÚVZ v Prešove - hygiena detí. O ďalších krokoch a situácií, vás budeme včas informovať cez web stránku školy, elektronicky e-mailom a telefonicky, každý triedny učiteľ.

          • Dôležité!!! Prerušenie vyučovania!!!

          • Vážení rodičia!

            Vzhľadom na aktuálnu kritickú situáciu nárastu počtu rodičov a žiakov ZŠ, ktorí sú priamo infikovaní, alebo prišli do kontaktu s infikovanými ľuďmi, prerušujeme vyučovanie pre žiakov ZŠ predbežne na 12.10 a 13.10 2020 (pondelok, utorok). Veríme, že u našich žiakov, ani zamestnancov sa nepotvrdí COVID19 a my budeme môcť pokračovať v riadnom vyučovaní. Ak by sa potvrdila nákaza v našej škole u žiaka, alebo zamestnanca, budeme sa v karanténe dištančne vzdelávať, až do odvolania. Včas Vás budeme informovať.

            Materská škola je v karanténe do 18.10.2020 !!! To znamená, deti, ktoré navštevovali MŠ pred uzáverou sa nesmú voľne pohybovať po priestranstve obecného ihriska, v areáli MŠ a musia striktne dodržiavať pravidlá KARANTÉNY. To znamená, využívať priestory domu a dvora, kde karanténa prebieha. Prosím, neberte to na ľahkú váhu, aby sme sa čím skôr mohli opäť vrátiť do priestorov ZŠ a MŠ. Ďakujeme, že chránite seba, svoje deti, aj nás zamestnancov ZŠsMŠ.

          • Dôležité!!!

          • Vážení rodičia. 

            Vzhľadom na karanténne opatrenia v MŠ, kontaktujte svojho pediatra, ktorý Vám vypíše COVID - PN/OČR. 

            V prípade, že ste sa dali testovať a ste pozitívni, kontaktuje riaditeľku školy. 

        • Didaktické hry v prírode
          • Didaktické hry v prírode

          •  

            V pondelok 14. septembra 2020 sa žiaci našej školy zúčastnili didaktických hier v prírode. Najprv si na školskom dvore zopakovali zásady bezpečného správania sa v prírode. Cestou k miestnym jazerám pozorovali okolitú krajinu a zaujímavosti okolia Rožkovian. Svoje pohybové zručnosti predviedli v športových aktivitách (prekážkový beh, hod loptičkou na terč, slalomový beh...). V 1. kategórii (1. a 2. ročník) bol najrýchlejší Michal Kicko, v 2. kategórii (3. a 4. ročník) dosiahol najlepší čas Matej Tirpák. Spoločne sme prežili aktívne, poučné a slnečné dopoludnie v príjemnom prostredí rožkovianskych jazier.

             

             

             

             

        • Plenárne rodičovské združenie
          • Plenárne rodičovské združenie

          • Srdečne Vás pozývame na plenárne rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční v utorok 08. 09. 2020 o 15,30 hodine v budove ZŠ.                                           Účasť nutná.

        • OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2020/2021
          • OTVORENIE ŠKOLSKÉHO ROKA 2020/2021

          •             Otvorenie školského roka 202/2021 sa uskutoční v stredu 2. septembra 2020 o 9,00 hod. pri budove ZŠ. Vstup do budovy je povolený iba žiakom prvého ročníka so sprievodom jedného z rodičov. U všetkých osôb sa vyžaduje povinnosť mať ochranné rúško. 

            Vyučovanie sa začne 3.9. 2020.

            Príchod žiakov do školy je učený na:

            3.SP a 4.SP trieda – 7,30 - 7,35 hod.

            1. a 2.A trieda – 7,40 - 7,45 hod.

            2.B trieda - 7,50 - 7,55 hod.

            Upozornenie: Ak máte záujem o obed pre svoje dieťa už v stredu 2. 9. 2020, je potrebné

            nahlásiť to vedúcej školskej jedálne – najneskôr do pondelka 31.8.2020 osobne alebo telefonicky – 0917205199.

            ŠKD začne svoju činnosť vo štvrtok 3. 9. 2020. Prosíme vás, kto má záujem o ŠKD, aby vyplnil elektronickú prihlášku online pre svoje dieťa, prostredníctvom našej internetovej stránky /www.zsmsrozkovany.edupage.org/

             

            Oznam zákonným zástupcom, sprevádzajúcim osobám a žiakom

            Vzhľadom na stále pretrvávajúcu pandémiu ochorenia COVID-19 je nutné dodržiavať protiepidemiologické opatrenia a odporúčania dané ÚVZ SR, RÚVZ v Prešove a MŠVVaŠ SR.

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest), ako aj inej infekčnej choroby, nesmie vstúpiť do priestorov školy.

            Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať všeobecného lekára pre deti a dorast. V prípade, že zdravotný stav nevyžaduje komunikáciu s lekárom, pri opätovnom nástupe žiaka do školy sa žiak preukáže prehlásením o bezinfekčnosti podpísaným zákonným zástupcom.

             

            Povinnosti zákonného zástupcu dieťaťa:

            • Zabezpečiť pre svoje dieťa na každý deň dve rúška
            • Pri prvom nástupe dieťaťa do školy predložiť Vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti a Zdravotný dotazník /bez nich nebude dieťa vpustené do školy!!!/
            • Pri každom prerušení dochádzky žiaka do ZŠ v trvaní viac ako tri dni, predkladá písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.
            • V prípade, že je u dieťaťa podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID19 bezodkladne informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľku školy.

            Tlačivá k stiahnutiu:

             

        • Záver školského roka 2019/2020
          • Záver školského roka 2019/2020

          • 30. júna 2020 sme slávnostne ukončili školský rok 2019/2020 spoločným stretnutím, na ktorom boli žiaci našej školy odmenení vysvedčením, ocenení pochvalným uznaním za výborný prospech, vzorné správanie, reprezentáciu školy a aktívny a zodpovedný prístup počas dištančného vzdelávania. Všetkým žiakom, pedagógom a zamestnancom ZŠ s MŠ v Rožkovanoch prajeme príjemný oddych, veľa slnečných dní počas letných prázdnin a dovolenky. Ďakujeme aj Vám, milí rodičia, za ústretovú spoluprácu, podporu a prípravu vašich detí, najmä v čase vyučovania doma. Uvidíme sa opäť v septembri 2020...

        • Rozlúčka so štvrtákmi
          • Rozlúčka so štvrtákmi

          • "Ja... Damián Čuba, Kristína Džubáková, Petronela Korinková, Martin Kosťov, Dominika Ľachová, Damián Marchevka, Šárka Onderčová, Tadeáš Pribula, Kornélia Randlová, Veronika Sabolíková a Sebastián Verešpej... sľubujem, že budem svojim správaním a učením šíriť a robiť dobré meno Základnej škole v Rožkovanoch." ...takto sľubovali štvrtáci našej školy, v pondelok 29. júna 2020 pri rozlúčke so školou. Pripravili si pre svojich mladších spolužiakov, pre svojich rodičov a učiteľov milý kultúrny program a sľubom, ktorým zdôraznili, že budú šíriť len dobré meno našej škole sa s nami rozlúčili... Všetci prítomní (učitelia, rodičia i žiaci) pochopili, že človek nezačína sa kolískou, ba ani dobytím doktorátov, ale chvíľou, keď rozkvitne v ňom poznanie a cit ľudskosti. Milí naši štvrtáci, prajeme Vám veľa šťastia na ceste za poznaním...

        • Anglický denný letný tábor
          • Anglický denný letný tábor

          • Oznamujeme rodičom a žiakom, že pre nedostatočný záujem o letný tábor  s anglickými lektormi sa toto zábavné vzdelávanie v našej škole organizovať NEBUDE.

        • Otvorenie prevádzky školy 1.6.2020
          • Otvorenie prevádzky školy 1.6.2020

          • Na základe rozhodnutia zriaďovateľa z pracovného stretnutia, ktoré sa uskutočnilo v pondelok 25.5.2020 v Základnej škole s materskou školou v Rožkovanoch, bude dňom 

            1.júna 2020

            v súlade s usmernením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky

            opätovne obnovená prevádzka materskej školy, základnej školy, ŠKD a ŠJ.

             

                      Prevádzka MŠ bude prebiehať v čase od 6,30 do 15,30 hod. (služba bude v škole do 16,00) Vzhľadom na vysoký počet prihlásených detí, (prihlásiť bolo možné do  21.5.2020)  sme museli pristúpiť k selekcii, aby sme dodržali nariadenie RÚVZ a odporúčanie ministerstva školstva. Do MŠ na mesiac jún 2020 nastúpia deti, ktoré spĺňajú tieto kritéria:

                Deti:

            1.  zamestnaných oboch rodičov, (dochádzajúcich)

            2.  zamestnaných matiek, (dochádzajúcich)

            3.  rodičov, ktorí pracujú z domu,

            4.  tie, ktoré v septembri nastúpia na plnenie PŠD (doplnené deti, ktorých rodičia prejavili záujem do uvedeného dátumu).

            Podpísané návratky odovzdajú elektronicky, alebo osobne do 28.5.2020(štvrtok)

            Bližšie informácie o spustení prevádzky MŠ a organizácii výchovno-vzdelávacieho procesu, o deťoch spĺňajúcich kritéria prijatia na obdobie 1.6.-30.6.2020 získajú rodičia od zástupkyne riaditeľa školy p. Baňasovej.

            Organizačné pokyny:

            a/ prevádzka  materskej  školy

            • Prevádzka materskej školy bude v čase od 6.30 do 15.30 hod.  

            b/ pokyny súvisiace s organizáciou výchovno-vzdelávacieho procesu

            • Materská škola bude otvorená v čase od 6.30 do 15.30 hod., pričom príchod do materskej školy bude organizovaný – hlavný vchod pre deti materskej školy. Vzhľadom k protiepidemiologickým opatreniam  musia rodičia počítať so zdržaním počas ranného filtra – kontrola teploty, zdravotného stavu a prezliekania detí,
            • dieťa prichádza/odchádza do/zo školy v sprievode osoby žijúcej v spoločnej  domácnosti, prvý deň pri príchode odovzdá Vyhlásenie rodiča o zdravotnom stave dieťaťa (web školy-na stiahnutie), bez vyplneného a podpísaného vyhlásenia sa dieťa nemôže zapojiť do výchovnovzdelávacej činnosti v materskej škole,
            • následne denne podpíše vyhlásenie rodiča o zdravotnom stave, umiestnené v skrinke dieťaťa podľa dátumu nástupu,
            • rodič je povinný každý deň priniesť pre dieťa  dve  čisté ochranné rúška (hygienické vreckovky majú k dispozícii v MŠ),
            • výchovno-vzdelávacia činnosť bude prebiehať v skupinách, ktorých zloženie sa v priebehu týždňa nebude meniť, zmena môže nastať vždy len na začiatku nasledujúceho týždňa,
            • odpočinok detí a stravovanie bude zabezpečené v súlade s protiepidemiologickými opatreniami a dodatkom prevádzkového poriadku školy,
            • škola vzhľadom k obmedzeniu prevádzkovej kapacity v čase protiepidemiologických opatrení má pri záujme presahujúcom kapacitu  právo výberu detí na základe pokynov a usmernení zriaďovateľa.

            Ďalšie informácie o organizácií výchovno-vzdelávacej činnosti Vám budú poskytnuté prostredníctvom triednych učiteľov do konca tohto a v priebehu nasledujúceho týždňa.

             

            E-maily triednych učiteľov:

            Anna Baňasová – Veselé žabky                         hankka@centrum.com

            Miroslava Kijovská – Bystré rybičky                 miroslavakijovska@gmail.com           

             

             

            Prevádzka v MATERSKEJ  ŠKOLE  ROŽKOVANY

            Tento dokument rešpektuje plánované opatrenia a rozhodnutia relevantných úradov účinných od 1. júna 2020, a to hlavne opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR a Rozhodnutie ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR,

            Pokyny upravujúce podmienky Materskej školy Rožkovany na obdobie od 01.06. do konca školského roka 2019/2020.

             

            Prevádzka a vnútorný režim materskej školy od 01.06.2020 do konca školského roku 2019/2020 a podmienky na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia.

            Deti navštevujúce materskú školu sú rozdelené na dve skupiny, v ktorých maximálny počet detí je 15. V skupinách sú aj deti, ktoré pred mimoriadnym prerušením prevádzky, kvôli prevencii nákazy COVID-19, neboli v spoločnej triede. Vytvorená skupina sa nebude meniť. Aj keď počet detí klesne, nebude dochádzať k migrácií detí medzi jednotlivými skupinami. Riaditeľka ZŠ s MŠ zváži v prípade nízkych počtov detí zmenu skupiny, ale až od pondelka v nasledujúcom týždni. Zamestnanci materských škôl podľa svojho uváženia a možností, budú zabezpečovať dostatočné vzdialenosti medzi deťmi pri hrových aktivitách, vzdelávaní i oddychu.

            Prevádzka materskej školy bude zabezpečená na deväť hodín denne: od 6:30 hod. do 15.30 hod. Materská škola má zabezpečený bezdotykový teplomer a dostatočný počet zásobníkov na papierové utierky do umyvární vrátane papierových utierok.

            Zákonný zástupca

            Zákonným zástupca zabezpečí, aby deti, s cieľom ochrany pred komunitným šírením ochorenia COVID – 19  v materskej škole, prichádzali a odchádzali len s osobami, ktoré s dieťaťom žijú v spoločnej domácnosti. V prípade, ak bude touto osobou súrodenec, musí byť starší ako 10 rokov.

            Zákonný zástupca dieťaťa musí pred budovou školy a v nej dodržiavať hygienicko-epidemiologické opatrenia: nosenie rúška, dodržiavanie odstupov a dezinfekciu rúk. Celkový čas zdržiavania sa osôb sprevádzajúcich deti vo vonkajších a vnútorných priestoroch nemá presiahnuť 10 minút.

            Pri vstupe do materskej školy bude povereným zamestnancom školy zabezpečený každodenný ranný zdravotný filter, ranné meranie teploty bezdotykovým teplomerom a dezinfekcia rúk.  Deti aj rodičia musia mať pri vstupe do budovy na tvári rúško, ktoré si v šatni deti vložia do skriniek. Rodič zabezpečí, aby dieťa malo v skrinke ešte jedno čisté ochranné rúško. V prvý deň nástupu do MŠ prinesie zákonný zástupca dieťaťa:

            • vypísané „prehlásenie o zdravotnom stave dieťaťa.“ Tlačivo musí byť dopĺňané denne,  s dátumom, menom a priezviskom zákonného zástupcu a jeho podpisom, (web školy)
            • vypísané tlačivo „vyhlásenie“, ktoré sa opätovne vypĺňa po viac ako troch dňoch neprítomnosti v MŠ (web školy).

                        Odporúča sa priniesť si vlastné pero, ktoré bude spolu s „prehlásením a vyhlásením“ uložené v euroobale na dvierkach skriniek. Menované tlačivá si budú môcť zákonní zástupcovia detí vytlačiť na hlavnej stránke školy a na oboch súkromných FB stránkach.

            Nie je dovolené nosiť do MŠ  z domáceho prostredia hračky a iný materiál!!!!!!!

            V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID_19, rodič bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy.

            Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladné nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestnym príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

             

            Organizácia  a obsah predprimárneho vzdelávania

            • V závislosti od poveternostných podmienok sa prevažná väčšina aktivít s deťmi a pre deti bude organizovať v exteriéri, či už v areáli MŠ, alebo mimo neho, podľa podmienok MŠ.
            • Deti sa budú vzdelávať a hrať  v menších oddelených skupinkách v súlade s rozhodnutím ministra. Priestor pre jednotlivé skupiny bude oddelený. Exteriér našej materskej školy nám  umožňuje, aby deti nemuseli nosiť rúška.
            • Materská škola do konca školského roku nebude organizovať žiadne spoločné akcie – rozlúčky s deťmi, besiedky, rozlúčky so školským rokom a iné hromadné podujatia, kde dochádza k združovaniu väčšieho množstva osôb; v nevyhnutnom prípade sa budú realizovať podujatia len na úrovni skupiny a bez prítomnosti zákonných zástupcov a iných osôb, nepracujúcich v materskej škole.
            • Dobrovoľná účasť detí v materskej škole resp. nemožnosť zúčastňovať sa z dôvodu naplnenia kapacity, neumožňuje materskej škole pokračovať vo vzdelávaní podľa školského vzdelávacieho programu. Materská škola sa v rámci možností bude ďalej zameriavať na rozvíjanie a upevňovanie kľúčových kompetencií detí.
            •  Zvýšenú pozornosť bude potrebné venovať rozvíjaniu a upevňovanie hygienických návykov osobitne pred stravovaním a po príchode zvonku. Budeme  dbať na to, aby si deti osvojili návyk umývať si ruky efektívnym spôsobom, ktorý zamedzuje prenos nákazy.
            • Nepedagogický zamestnanec školy bude nosiť rúško alebo ochranný štít. Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec majú odporučené nosiť rúško alebo ochranný štít pri výkone výchovno-vzdelávacieho procesu, v ostatných prípadoch budú nosiť rúško alebo ochranný štít.
            • V miestnosti, kde sa zdržuje skupina, bude zabezpečené časté a intenzívne vetranie.
            • Priestory materskej školy a hygienické zariadenia a priestory umyvární, ako aj hrové prvky v exteriéri sa budú dezinfikovať najmenej dvakrát denne a podľa potreby aj opakovane. Osobitná pozornosť sa bude venovať dezinfikovaniu šatňových/vstupných priestorov, do ktorých vstupujú sprevádzajúce osoby; rovnako dezinfikovaniu dotykových plôch kľučiek, vypínačov, zábradlí a ich okolia.
            • Toalety sú vybavené mydlom v dávkovači a jednorazovými papierovými utierkami (obrúskami) pre bezpečné osušenie rúk. Poháriky, zubné pasty a zubné kefky sú uskladnené a nebudú sa používať. Odporúčané je nepoužívať textilné uteráky.
            • Upratovací personál je informovaný a poučený o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.
            • Sú zabezpečené smetné koše tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu (napr. odstránenie vrchného uzáveru koša a pod.)

            Stravovanie

            Obidve skupiny detí sa budú stravovať v  miestnosti, kde sa bude skupina zdržiavať počas celého dňa.  Všetky potrebné komponenty k stravovaniu budú zamestnanci kuchyne a pedagogickí zamestnanci prenášať z kuchyne do tried. Výdaj jedla sa uskutoční do troch hodín od jeho prípravy, aby nedošlo k jeho znehodnoteniu.  Stravu bude vydávať personál spolu s čistým príborom. Deti si sami jedlo a pitie nebudú dokladať  a nebudú si brať ani príbory. Pri príprave jedál a pri vydávaní sa budú dodržiavať bežné hygienické pravidlá.

            Jedálne na prízemí budovy budú využívať zamestnanci ZŠ a ich žiaci.  Pre externých stravníkov bude mať výdajňa školskej jedálne zriadené výdajné okienko tak, aby sa eliminoval kontakt s internými stravníkmi.

            Odpočinok detí

            Materská škola disponuje dostatočnými kapacitami spální.  Deti v triede predškolákov nemusia absolvovať povinný odpočinok na lôžku. Zabezpečíme dostatočné vzdialenosti medzi lôžkami, pričom odporúčaná vzdialenosť je aspoň 1 meter medzi lôžkami. Výmena posteľnej bielizne sa bude realizovať  1x do týždňa bežným spôsobom.

            Pri podozrení na Covid – 19

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov materskej školy.

            Ak dieťa v priebehu dňa bude vykazovať niektorý z možných príznakov COVID-19, bude umiestnené do samostatnej miestnosti. Skontaktujeme sa so zákonným zástupcom, ktorý ho bezodkladne z MŠ vyzdvihne. O podozrení na nákazu COVID-19 materská škola bude informovať príslušný RÚVZ tak, ako je to v prípade iných infekčných ochorení.

            Ak sa u zamestnanca materskej školy objavia príznaky nákazy COVID-19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne bude o tom informovať riaditeľa školy a opustí materskú školu v najkratšom možnom čase s použitím rúška. 

            V prípade potvrdenia ochorenia

            Materská škola bude  postupovať podľa usmernenia príslušného RÚVZ.

            Tento dokument sa vzťahuje na základné prevádzkové podmienky materských škôl po dobu trvania potreby dodržiavania epidemiologických opatrení a odporúčaní. Upravuje iba tie základné prevádzkové podmienky, ktoré sa líšia (či sú upravené nad rámec) od štandardných podmienok vyplývajúcich zo školských, hygienických, pracovnoprávnych a ďalších predpisov.

             

            Vyučovanie v ZÁKLADNEJ ŠKOLE ROŽKOVANY   

             

              Účasť na vyučovaní je dobrovoľná.

                      Vyučovanie v ZŠ bude prebiehať podľa upraveného rozvrhu hodín od 8,00 do 11,45 (4 vyučovacie hodiny) v súlade s odporúčaním Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

             

            Príchod žiakov je učený na:

            3. a 4. ročník – 7,30 - 7,45 hod.

            1. a 2. ročník – 7,45 - 8,00 hod.

             

            ·       Pre žiakov je zabezpečená strava v školskej jedálni. Záujem o stravu je potrebné záväzne nahlásiť vedúcej školskej jedálne najneskôr v piatok 29.5.2020,  v pondelok ráno  a následne aspoň deň vopred (v prípade ochorenia dieťaťa).

             

            ·        Pred nástupom do školy pri prvom vstupe do budovy (v pondelok ráno) je povinný rodič každého žiaka, ktorý sa bude vyučovania zúčastňovať, odovzdať triednemu učiteľovi čestné vyhlásenie o zdravotnom stave dieťaťa. Bez tohto vyhlásenia nebude žiakovi umožnený vstup do budovy školy. Čestné vyhlásenie si môžete stiahnuť na webovej stránke školy. Pre rodičov, ktorí nemajú možnosť si čestné vyhlásenie vytlačiť bude tlačivo k dispozícii pri vstupe do školy.(KD)

            ·       Žiakom bude každý deň pri nástupe do školy meraná teplota. Žiak so zvýšenou teplotou (nad 37°C) bude okamžite vylúčený z ďalšieho vyučovania.

            ·         Najvyšší počet žiakov v skupine v ZŠ je 20.

             

            rozvrh_hodin_jun_2020.jpg

            ·         Žiaci sú povinní mimo svojej skupiny používať ochranné rúško. Žiadame preto rodičov, aby svojim deťom rúško zabezpečili. Bez ochranného rúška nebude žiakovi umožnený vstup do budovy školy.

             

            Organizácia ŠKD

             

            Žiaci, ktorí pokračujú vo výchovno vyučovacej činnosti v ŠKD sú žiaci z jednej skupiny. Po hlavnej vzdelávacej činnosti preberá žiakov tejto skupiny pani  vychovávateľka. ŠKD bude v prevádzke do 16,00 hod. Podľa poveternostných podmienok sa bude výchovno-vzdelávacia činnosť týchto žiakov sústreďovať na vonkajšie priestory a pohybové aktivity detí. V zariadení ŠKD platia odporúčania a pokyny ministerstva školstva tak, ako v ostatných školských zariadeniach.

             

            Organizačné pokyny

             

            a/ prevádzka  základnej školy

            • Prevádzka základnej školy bude v čase od 7,30 do 16.00 hod.  

            b/ organizácia výchovno-vzdelávacej činnosti

               1. stupeň       7.30 – 11.45      výchovno-vzdelávacie aktivity s triednym učiteľom

                                    11.45 – 16.00      výchovné aktivity v interiéri a exteriéri školy

            c/ pokyny súvisiace s organizáciou výchovno-vzdelávacieho procesu:

            - škola bude otvorená v čase od 7.30 do 16.00 hod.,

            Vzhľadom na protiepidemiologické opatrenia musia rodičia počítať so zdržaním počas ranného filtra – kontrola teploty, zdravotného stavu,

            - žiak príde prvý deň do školy v sprievode osoby žijúcej v spoločnej  domácnosti, odovzdá Vyhlásenie rodiča o zdravotnom stave dieťaťa (web školy), bez vyplneného a podpísaného vyhlásenia  sa žiak nemôže zapojiť do výchovnovzdelávacej činnosti v škole,

            - žiak je povinný každý deň priniesť so sebou dve  čisté ochranné rúška, balíček hygienických vreckoviek,

            - výchovno vzdelávacia činnosť bude prebiehať v skupinách, ktorých zloženie sa v priebehu týždňa nebude meniť, zmena môže nastať vždy len na začiatku nasledujúceho týždňa,

            - stravovanie bude zabezpečené v školskej jedálni a bude prebiehať po skupinách na základe zostaveného harmonogramu, 

            - dospelé osoby, rodičia, zákonní zástupcovia majú zákaz vstupu do priestorov školy!!!!!!

             

                     Z dôvodu organizácie výchovno-vzdelávacieho procesu v 1. - 4. ročníku Vás žiadame o záväzné vyplnenie údajov v tlačive Oznámenie k nástupu do  základnej školy (návratka od tr.uč.) do 28. 5. 2020 a na emailovu adresu triedneho učiteľa príp. priniesť osobne do kancelárie školy vo štvrtok 28.5.2020 v čase od 9.00 – 12.00 hod.  O vyplnenie údajov žiadame aj rodičov, ktorých dieťa nenastúpi do školy. (Oznámenie je potrebné poslať na email triednemu učiteľovi.)

                    Ďalšie informácie o organizácii výchovno-vzdelávacej činnosti Vám budú poskytnuté prostredníctvom triednych učiteľov.

             

             

            Hodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov základnej školy na konci školského roku 2019/2020

             

            V súlade s Usmernením na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020, ktoré vydalo MŠVVaŠ SR,  a rozhodnutím riaditeľky  školy na základe odporúčania pedagogickej rady Vám oznamujeme podmienky a spôsob záverečného hodnotenia žiakov v II. polroku školského roku 2019/2020.

             

            1. Získavanie podkladov k hodnoteniu predmetov, ktoré budú v 2. polroku šk. roka 2019/2020 klasifikované

            1. známka na vysvedčení za 1. polrok školského roka 2019/2020,
            2. známky  získané do 11.3.2020, kedy bolo prerušené vyučovanie na ZŠ Rožkovany,
            3. známky získané do 6.4.2020 počas mimoriadnej situácie, kedy bolo vydané Usmernenie na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 a z neho vyplývajúce pozastavenie klasifikácie známkou,
            4. priebežné hodnotenia od 6. 4. 2020 vychádzajúce z nasledujúcich podmienok:

            - plnenie zadaných úloh,

            - komunikácia žiaka na danú tému s učiteľom,

            - žiacke portfóliá - vypracované úlohy a žiacke práce na pracovných listoch, v zošitoch, ....

            - zrealizované a odprezentované (písomne, ústne - rozhovorom s učiteľom) projekty, prezentácie a pod.

            - rozhovor s učiteľom na určitú preberanú tému a odpovede žiaka, v ktorých prejaví aspoň najzákladnejšie informácie, s ktorými pracoval,

            - ochota plnenia úloh a zadaní, snaha, usilovnosť a celkový prístup k plneniu úloh,

            - prejavené a pozorované nové žiacke kompetencie – lepšia práca s počítačom, práca s videorozhovormi, vyhľadávanie zadaného obsahu v učebnici, samostatnosť, ....

            - informácie môže učiteľ získavať aj s rozhovormi s rodičom,

            - sebahodnotenie žiaka.

            2. Zásady hodnotenia

            -  žiak, ktorý plní základné pokyny a úlohy učiteľa, nebude opakovať ročník. To znamená, ak žiak nepochopí dané učivo, nenadobudne určité vedomostné kompetencie, nezíska stanovené poznatky,.... nebude to dôvod k opakovaniu ročníka,

            - v čase mimoriadnej situácie je vo výnimočných prípadoch možné určiť pred postupom do vyššieho ročníka komisionálne preskúšanie u žiakov, ktorí zo subjektívnych príčin neplnili požiadavky vyučovania na diaľku a dosiahli neuspokojivé výsledky za obdobie pred prerušením vyučovania, to znamená: mali  možnosť sa vzdelávať v domácom prostredí (cez video, mailom, telefonicky s učiteľom) a napriek tomu neplnili stanovené úlohy. Títo žiaci  môžu byť po rozhodnutí pedagogickej rady preskúšaní pred začiatkom nového školského roka formou komisionálnej skúšky. Preskúšanie je možné najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania v školách alebo do 31.8.2020,

            - žiaci 4. ročníka po jeho absolvovaní získajú primárne vzdelanie.

            3. Spôsob koncoročného hodnotenia

            • 1. ročník            SJL, MAT, PVO                                         - slovné hodnotenie

                                         ANJ, HRS, TSV, ATV, NAV, HUV, VYV              - absolvoval

             

            • 2. ročník             SJL, MAT, PVO                                        -  klasifikácia známkou

                                         ANJ, HUV, TSV, VYV, NAV                                 - absolvoval

             

            • 3. – 4. ročník      SJL, MAT, ANJ, VLA, PDA                       -   klasifikácia známkou

                                       HUV, TSV, MLZ, VYV, PVC, INF, NAV               -   absolvoval

                                                                                 

                                                                                                                

             

                                                                                                              Mgr. Darina Jacová, riaditeľka školy

             

             

             

          • Doležitý oznam pre rodičov detí MŠ!!!

          • Na základe rozhodnutia riaditeľky Základnej školy s materskou školou Rožkovany, Vám oznamujeme, že do materskej školy opätovne nastúpia od 1. 6. 2020 iba deti zamestnaných matiek.

            Dôvod: Ministerstvo školstva a Úrad verejného zdravotníctva rozhodli, že  do materskej školy je možné prijať len obmedzený počet detí. Nakoľko Váš záujem o umiestnenie dieťaťa bol vyšší, pri výbere sme sa riadili pokynmi ministerstva školstva.

          • Oslavujeme Deň Zeme / "Škola v prírode 2020"

          • Jar je konečne tu, príroda sa prebúdza, slniečko láka von... Je to skutočne krásny čas, ktorý by bola škoda nevyužiť. A navyše... zablahoželať a poďakovať Matke Zemi k jej sviatku, ktorým je Svetový Deň Zeme (22. apríl). Tak sa teda nechajme nakaziť detskou radosťou a poďme všetci objavovať prírodu spoločne...zasaďme si zeleninku, zbierajme bylinky, pozorujme rastlinky a zvieratká, nakreslime a namaľujme ich, ovoniavajme, založme si herbár, prejdime sa zakvitnutým sadom, počúvajme spev vtákov, kreslíme kriedami na chodník, upratujme prírodu, pozorujme západ slnka...a ďakujme za jej dary... ona sa nám určite odvďačí...

        • OZNAM: Obnovenie vyučovania v MŠ od 1.6. 2020
          • OZNAM: Obnovenie vyučovania v MŠ od 1.6. 2020

          • Milí rodičia!

            Ministerstvo školstva SR umožňuje zriaďovateľom otvoriť od 1.6.2020 aj materské školy

            Prosíme rodičov, ktorí majú záujem o opätovný nástup detí do materskej školy, nech svoje záväzné rozhodnutie oznámia na emailovú adresu ms.rozkovany@gmail.com najneskôr do 21.05.2020 do 20:00 hod. Po tomto termíne už nebude možné dodatočne dieťa do MŠ prihlásiť!

            Je potrebné napísať:

            Oznamujem Vám, že moje dieťa .......meno a priezvisko....nastúpi/nenastúpi od 1.6.2020  do materskej školy.

            Pri väčšom záujme, ako je možné prijať, sa budeme riadiť pokynmi ministerstva školstva:

            • V prvom rade budú do materskej školy prednostne umiestňované deti rodičov v prvej línii, t.j. zdravotníckych pracovníkov, príslušníkov hasičského a záchranného zboru, policajného zboru, ale aj deti pedagogických pracovníkov.
            • V druhom rade budú do materskej školy umiestnené deti pracujúcich matiek.
            • Neodporúča sa, aby do MŠ bolo prijaté dieťa, ktoré žije v spoločnej domácnosti so starými rodičmi.
            • Pri nástupe do MŠ je potrebné doniesť so sebou vypísané prehlásenie o zdravotnom stave dieťaťa, klikni na tento odkaz: Prehlásenie o zdravotnom stave dieťaťa

            Anna Baňasová - uč. v MŠ