• Vianočná akadémia
          • Vianočná akadémia

          • Dnes sme všetci dostali dar... dieťa uložené v jasliach... chvíľu radosti a pokoja... keď sme ho spiace zavinuli a pritúlili si ho v náručí, priali sme si len málo... aby sa mu neprihodilo nič zlé, aby životu nikto neublížil... Dnes (v pondelok 18. decembra 2023) sme rozdali mnoho darov – doobeda i poobede v kultúrnom dome, kde sme pripravili Vianočnú akadémiu detí MŠ a žiakov ZŠ pre všetkých ľudí dobrej vôle. Dojímavá vianočná atmosféra v piesňach, básničkách, tancoch, scénkach, v kolede, vinšoch i tržnici umocnená vizuálnymi počítačovými efektami potešila všetkých prítomných. Nuž teda, dieťa, kráčaj a miluj. Veď preto si k nám dnes prišlo. Ukáž cestu, urovnaj krivé, daj silu vstať a priveď nás všetkých k radosti...

             

        • Vianočná oblátka
          • Vianočná oblátka

          • Čarovné adventné obdobie... všetci sme tak trochu milší, pomáhame si a delíme sa aj o také maličkosti, ako je úsmev, medovníčky či vianočné oblátky - chrumkavé a voňavé. V minulosti patrila príprava tohto sladkého, tenkého pečiva k povinnostiam dedinského učiteľa. Dnes ich už vyrábajú šikovné gazdinky samé... a jedna z nich zavítala aj do našej školy, aby nás zasvätila do tajomstva prípravy tejto jedinečnej vianočnej dobrôtky: babka „Oblátková“ (mamka p. riaditeľky školy) pripravuje cesto z mlieka, hladkej múky, cukru, vajíčka, vody a masla. Pre dosiahnutie skvelej chuti pridáva aj vanilkový cukor, ktorý prevoniava celú našu školu. Z prísad vyhotoví cesto a... môžeme začať piecť... s pokorou, pokojom a trpezlivosťou... a napokon s vďačnosťou pri štedrovečernom stole.

        • Pytagoriáda
          • Pytagoriáda

          • Dňa 12. decembra 2023 sa na celom Slovensku, teda aj na našej škole, uskutočnili školské kolá matematickej súťaže - PYTAGORIÁDA. Úspešnými riešiteľmi sa stali žiaci, ktorí mali okrem správne vyriešených príkladov (aspoň 10 úloh z 15) aj bonusové body za ušetrený čas. V kategórii P 3 (3. ročník) sa stali úspešnými riešiteľmi M. Šarišský, A. Maľariková, N. Marchevková, M. Girašek a D. Marchevka, v kategórii P 4 (4. ročník) boli úspešnými - M. I. Kelemen, S. Tirpák, J. Semančík, R. Jurčenko a K. Marhevka. Do okresného kola postupujú najúspešnejší z úspešných riešiteľov - Matej Šarišský (P 3) a Markus Imrich Kelemen (P 4). Všetkým úspešným tretiakom a štvrtákom nielen blahoželáme (pripája sa aj Pytagoras), ale dúfame, že táto súťaž podchytí ich talent a  záujem o matematiku. 

        • DJZ: Ako išlo vajce na vandrovku
          • DJZ: Ako išlo vajce na vandrovku

          • V stredu 6. decembra 2023 vycestovali žiaci základnej školy do veľkého mesta, aby si v Divadle Jonáša Záborského v Prešove vychutnali ďalší z mikulášskych darčekov... netradičný príbeh rozprávky Ako išlo vajce na vandrovku - nové, zábavné i nadčasové spracovanie v réžii Michala Náhlika... Hugo je chalan ako každý iný, len nevie povedať „r“ a je „tlošku cholý“. Nudu však nepozná - lebo je „mega a kúl" - a tak sa ako vajce vyberie na vandrovku, pod morskú hladinu. Cestou z divadla sme navštívili vianočné trhy na pešej zóne, prezreli si unikátny betlehem ľudového rezbára a nakúpili vianočné drobnosti pre najbližších.

        • O bohatom kupcovi a svätom Mikulášovi
          • O bohatom kupcovi a svätom Mikulášovi

          • ...bol raz jeden bohatý kupec, ktorý chcel mať stále viac a viac bohatstva. Bez zdráhania vymenil svoje srdce za kus drahého kameňa a jeho bohatstvo zo dňa na deň rástlo. Stal sa najbohatším človekom na svete... a predsa sa cítil nešťastný, nemilovaný a sám. Až raz... prichádza Mikuláš, ktorý mu ukáže naozajstné šťastie... Choď do domov chudobných a chorých, nauč sa vidieť ich utrpenie a biedu..." Všetci prítomní diváci (deti aj dospelí) ocenili majstrovský výkon hlavných postáv príbehu (pedagogických zamestnancov MŠ a ZŠ), ktorí si rozprávku O bohatom kupcovi a svätom Mikulášovi pripravili ako mikulášsky darček spolu s balíčkom sladkostí z fondu ZRPŠ v utorok 5. decembra 2023, v priestoroch MŠ v dopoludňajších hodinách. Mikuláš, bohatý kupec, anjeli i milý čertík, darovali ste nám dnes kúsok životnej múdrosti a kúsok pokoja, pokoja do zhonu, ktorý nebezpečne siaha na podstatu Vianoc...

             

          • Podaj ďalej...

          • Podaj ďalej... daruj radosť a úsmev – ten najväčší darček... daj veciam druhú šancu... Chutné kompóty a rôzne zaváraniny, ktoré dobrovoľne priniesli a ukladali do políc školskej „špajze“ naši žiaci sme posunuli ďalej – do Špajze Podaj ďalej – občianskeho združenia z Prešova. Ľudia bez domova sa iste potešili. Pani Valéria Ščerbová, ktorá spolupracuje s našou školou odkazuje: „V mene Podaj ďalej - ďakujeme...“.

             

        • Informatický Bobor
          • Informatický Bobor

          • Aj v tomto školskom roku sa žiaci 2., 3. a 4. ročníka zapojili do informatickej súťaže iBobor: vo vyhlásenom súťažnom dni a čase (v novembri) sa prihlásili do súťažného systému iBobor svojim kódom a vyplnili on-line súťažný test. Každý žiak pracoval samostatne v počítačovej učebni základnej školy. V kategórii Drobci (2. a 3. ročník) sa úspešnými riešiteľmi stali T. Janič, N. Marchevková, T. Štvarták, S. Čekanová, v kategórii Bobríci (4. ročník) – M. Randl, D. Girašková a J. Semančík. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa. Všetkým úspešným "drobcom" i "bobríkom" z našej školy srdečne blahoželáme.