• Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023
          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          • Dňa 30. júna 2023 (piatok) sa na školskom dvore základnej školy uskutočnilo slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023. Po odovzdaní vysvedčení a slávnostnom príhovore p. riaditeľky Mgr. Dariny Jacovej boli najúspešnejší žiaci odmenení Pochvalným uznaním udeleným riaditeľkou školy a triednym učiteľom, knihami a vecnými cenami za reprezentáciu školy, výborný prospech, vzorné správanie a zberovú činnosť. V závere sa žiakom a učiteľom prihovoril p. starosta obce Ing. Stanislav Girašek a zaželal všetkým pohodové letné prázdniny plné zážitkov a oddychu.

             

          • Rozlúčka so štvrtákmi

          • Zbohom škola, lúčime sa, zbohom krásny školský čas,

            dovidenia učitelia, či sa uvidíme zas.

            Malý prvák ustráchaný prekročil prah budovy,

            otvorili sa nám očká a aj nové obzory.

            Štyri rôčky rýchlo zbehli a v nich more zážitkov,

            z malých drobcov už sa stali plnitelia svojich snov.

            Po prázdninách nová škola, nový kamoš, učenie,

            však... na školičku v Rožkovanoch nikdy nezabudneme...

            Nezabudnú... Aleš Čorba, Dana Horváthová, Kristián Girašek, Markus Onderčo, Miriam Karolína Kormuciková, Tamara Ľachová, Alex Jozef Mikláš, Dávid Kosťov, Lucia Štefančíková, Michal Kicko a Rebeka Pohlodková.

        • Školský výlet
          • Školský výlet

          • Streda 21. jún 2023 ...školský výlet žiakov ZŠ a predškolákov MŠ... a tiež prvý letný deň, ktorý sme príjemne prežili na náučnej okružnej plavbe po Domaši. Loď Bohemia na hladine „Zelenej perly východu“ nám počas viac ako hodinovej plavby ponúkla krásy Domaše, ukázala krásne zátoky, bohaté lesy, kvitnúce lúky a zaujímavosti v zvukovom dokumente pod názvom „Míľniky histórie vodného diela v kontexte doby“. Výletná loď "spievala" piesňami našich detí, ktoré si plavbu naozaj užívali aj vďaka slnečnému letnému počasiu. Cestou domov sme sa zastavili v mini zoo Vidiecky Dvor na okraji Prešova. Spoznali sme tu zblízka veľké množstvo druhov vtákov, nechýbali pre dedinu typické sliepky, husi, morky a kačice, ale ani krásne pávy, bažanty či perličky. Zoznámili sme sa aj s majestátnym danielom škvrnitým i s nebojácnymi muflónmi, stretli milé zajačiky, pasúce sa ovce či kozy. Čo dodať? V prírode – ako ryby vo vode...

             

        • Vlastivedná exkurzia v Bratislave
          • Vlastivedná exkurzia v Bratislave

          • "...kade chodíme, dobré meno obci Rožkovany robíme... alebo ...stokrát počuť a raz vidieť..." mohli zažiť žiaci 3. a 4. ročníka našej školy na vlastivednej náučnej exkurzii v Bratislave v dňoch 13. - 14. júna 2023. Železničná stanica v Rožkovanoch... stanica Kysak... práca so slepou mapou v rýchliku... pozorovanie hornatej, rovinatej, mestskej a vidieckej krajiny... stanica v Bratislave... výstava Cosmos Discovery v Inchebe... hrad Devín... budova Národnej rady SR... a zaslúžený oddych v bratislavskom hosteli, kde sme načerpali sily pre ďalší slnečný deň v Bratislave... návšteva Televízie Markíza... nábrežie Dunaja... Staré mesto... socha H. Ch. Andersena... Hviezdoslavovo námestie... Slovenské národné divadlo... Čumil... Nácko... Michalská brána... Prezidentský palác... Múzeum dopravy... Budova Slovenského rozhlasu... Fun rádio. Cestou domov sme v rýchliku pozorovali našu prekrásnu krajinu, hrali spoločenské hry, iní diskutovali či driemkali, podaktorí už snívali o mamke aj ockovi a poniektorí skladali tradičnú hymnu veľkej exkurzie (na nápev piesne Počúvaj):

            1.   Počúvaj, čo ti dnes rozpoviem, rozprávku vlastivednú,

                  tretiaci idú, štvrtáci idú na veľkú EXKURZIU.

            2.   Rožkovany - Kysak prešli sme - do rýchlika rýchleho,

                  do slepej mapy kreslili sme si - do štátu slovenského.

            3.   Naše hlavné mesto veľké je - volá sa Bratislava,

                  KOZMOS je skvelý, vesmír je veľký, točí sa všetkým hlava.

            4.   Dunaj a vznešená Morava vlejú sa do svojich žíl,

                  Devín to vidí, z výšky im máva, Cyril a Metod tu žil.

            5.   História sa nám ľúbila, ešte väčšmi Parlament,

                  politik slávny podpisy dáva, nestojí nás ani cent.

            6.   Večera v škole nám chutila, utorok pomaly spí,

                  hostel nás víta - postieľky núka, Bratislava celá sní.

            7.   Slniečko ráno nás vzbudilo a nových síl pridalo,

                  Markíza čaká - štúdio láka, páči sa Teleráno.

            8.   Prechádzka okolo Dunaja, plávajú ryby, lode,

                  bohaté mesto, aj hlavné mesto, ľudia tam platia dane.

            9.   Andersen sedí a vyčkáva dospelých i detičky,

                  Hviezdoslav víta a pozdravuje deti z malej školičky.

            10. Strážcovia pani Čaputovej strážia ju usilovne,

                  Múzeum čaká, autíčka núka - staré a nemoderné.

            11. Slovenský rozhlas nás ochladil a aj orgán očaril,

                  a potom Sajfa vo Fun rádiu zaspieval i pozdravil.

            12. Komu to anjeli spievajú - tretiakom i štvrtákom,

                  aby sme svoju vlasť milovali a žičili priateľom.

        • Recykluj a vyhraj
          • Recykluj a vyhraj

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do 20. ročníka súťaže "Recykluj a vyhraj" s firmou MILK-AGRO, spol. s. r. o. V zbere tetrapaku z čerstvého mlieka SABI sa najlepším zberačom školy stal Richard Jurčenko z 3. ročníka (získal tablet, dve 10  € poukážky, šiltovku a zaťahovacie vrecko). Druhou usilovnou zberačkou sa stala Emma Funtalová (3. ročník), tretím úspešným zberačom - Michal Kicko (4. ročník) a 4. miesto si vyzbierala p. uč. Tatiana Talarovičová (získali dve 10 € poukážky, šiltovky a vrecúško). Ďalší usilovne zapojení žiaci (N. Marchevková, A. J. Mikláš, T. Štvarták, T. Maľariková, L. Štefančíková, T. Koscelník, A. Maľaríková, A. Jurčenko, M. Štefančík, D. Kosťov, M. Kormuciková) boli ocenení šiltovkou a zaťahovacím vreckom. Naša škola sa v celkovom hodnotení škôl umiestnila v zbere tetrapakov na 3. mieste s počtom 3 210 ks - 93 kg (získala nákupnú poukážku v hodnote 150 € na nákup školských pomôcok).  

        • MDD v jaskyni Zlá diera
          • MDD v jaskyni Zlá diera

          • 1. jún... veľký deň pre deti... prežili sme ho v nádhernom prírodnom prostredí Lačnovského kaňonu, návštevou ojedinelého krasového útvaru - jaskyne Zlá diera (jediná známa a sprístupnená jaskyňa na území Prešovského okresu pri obci Lipovce). Vyzbrojení prilbami a čelovkami objavovali žiaci školy a predškoláci materskej školy krásy a zaujímavosti malej jaskyne (priestrannú Katarínsku halu, Jazierko šťastia, Pôrodnú chodbu...). Zo Zlej džuri (v šarišskom nárečí) sme všetci vyliezli trochu špinaví i vyhladovaní, ale zato plní dojmov z pútavého rozprávania a svojského humoru sprievodcu. Občerstvili sme sa opekanou klobáskou, zaspievali si piesne s harmonikou (spolu so spevokolom Štiavničan) a oddýchli si v zóne s lavičkami a hojdačkami v čarokrásnom lese. V jaskyni Zlá diera nepredávajú vstupenky. Predávajú tu zážitok, objavovanie a radosť v lone prírody. Ďakujeme Ti, ujo Rudo (Košč), za to, že si nám spríjemnil Deň detí a ukázal nám svoje malé podzemné kráľovstvo...

             

          • Rozlúčka predškolákov

          • Lúčime sa s vami, naší milí, smutno nám je v tejto chvíli. No vyrástli ste ako z vody a takto to už vo svete chodí, že nastal čas ísť už ďalej. Nie do škôlky našej malej, ale školské brány vás volajú a na cestu vám škôlkári mávajú.